• darkblurbg
  • darkblurbg

Airco is een warmtepomp

Een airco noem je ook wel een lucht-lucht-warmtepomp. Deze kan koelen én verwarmen. In de zomer haalt hij warmte uit de lucht in je woning en geeft deze af aan de buitenlucht. In de winter kan je dit omdraaien: dan haalt de airco warmte uit de buitenlucht. Deze gebruikt hij om de lucht in de woning mee te verwarmen. Let op: we hebben het op deze pagina over een vaste airco en niet over een mobiele airco.

Hoe werkt airco als verwarming?

De meeste airco’s bestaan uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. Deze warmte geeft hij af aan een speciale vloeistof: het koudemiddel. Dit loopt via leidingen naar de binnenunit. De binnenunit warmt vervolgens de lucht in de kamer op. Er zijn ook airco’s met alleen een binnenunit (meer hierover lees je onder ‘Verschillende soorten airco’s’).

Met een binnenunit verwarm je één ruimte. Dus in elke ruimte die je wilt verwarmen, heb je een binnenunit nodig. Een airco verbruikt stroom, maar maakt daarnaast dus vooral gebruik van de warmte uit de buitenlucht. Dit maakt de airco - net als andere warmtepompen - tot een relatief energiezuinige vorm van verwarming.

Voordelen airco verwarming

  • Hoog rendement. Een airco is een efficiënte manier om specifieke kamers te verwarmen. Hij is een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld infraroodpanelen of andere vormen van elektrische verwarming.
  • Kamer wordt snel warm. Met een airco krijg je een kamer sneller warm dan met bijvoorbeeld vloerverwarming.
  • Ook koelen. Met een airco kun je niet alleen verwarmen maar ook koelen.

 

Met airco verwarm je specifieke ruimtes

Een airco wordt meestal gebruikt voor de verwarming van specifieke ruimtes. Verwarm jij bijvoorbeeld alleen je woonkamer maar staat de verwarming in de slaapkamers altijd uit? In zo'n geval zou het een goede optie kunnen zijn om je woonkamer te verwarmen met airco.

Sommige mensen kiezen ook voor verwarming door een gasgestookte cv-ketel in combinatie met een airco. Met de cv-ketel verwarmen ze het hele huis tot een bepaalde basistemperatuur, bijvoorbeeld 18 graden. De airco gebruiken ze om bijvoorbeeld de woonkamer extra bij te verwarmen wanneer ze daar zijn. Wanneer je dit slim doet, ben je mogelijk goedkoper uit dan wanneer je in het hele huis de centrale verwarming hoger zet.